DSC_0459_edited.jpg
DSC_0566.jpg

Yoga

Wat is Yoga?

Yoga is eeuwenoud. 

In India werd het door Yogi's beoefend om vanuit een gezond lichaam de geest te concentreren en zo tot meer bewustzijn en harmonie in het leven te komen.

Yoga is splinternieuw.

Omdat de geweldige effecten ook al tot hier in het westen zijn doorgedrongen, wordt yoga tegenwoordig zowat overal beoefend, onder allerlei namen en vormen. 

 

We combineren lichaamsbeweging (de asana’s) met ademhaling (pranayama). Op deze manier kunnen we diep inwerken op het lichaam en blijven zo niet enkel in het fysieke maar gaan een reis aan om via het lichaam, de geest, de gevoelens en het energetische ook met meditatie bezig te zijn.

 

Zelf blijf ik graag bij de meer oorspronkelijke yoga. In de lijn van T. Krishnamacharya en zijn zoon T.V.K. Desikachar. Klassieke yoga (Hatha Yoga, Viniyoga of eigenlijk gewoon Yoga) zit zo goed in elkaar dat je er geen enkel onderdeel van kan weglaten. Je hoeft ook helemaal niets toe te voegen. Daarom beoefenen wij bij Terra Yoga geen onderdeel van yoga, maar gaan we op zoek naar yoga in zijn pure vorm. 

Hoe ziet een Yoga les eruit?

Eerst wordt de sessie overlopen, waar nodig uitleg gegeven en eventueel moeilijkere houdingen voorgedaan en besproken. Het is belangrijk om achterliggende informatie te hebben, te weten waar een bepaalde houding op werkt, hoe een houding een andere voorbereidt of compenseert. Kleine sluiertjes van de inspirerende yogafilosofie en levenswijsheid worden gelicht.

De yogasessie zelf is een weloverwogen opeenvolging van houdingen die ingebed worden in onze eigen ademhaling. De sessie ronden we af met een ademhalingsoefening om ons tot volledige rust en harmonie te brengen.

Kan ik ook aan yoga doen?

Soms wordt de vraag gesteld of je niet lenig hoeft te zijn om aan yoga te doen. Dit is zeker niet het geval. Het is net de bedoeling van yoga dat je lichaam op termijn soepeler en sterker wordt, wat je gezondheid op verschillende vlakken ten goede komt. Enkel met specifieke gezondheidsproblemen moet uiteraard rekening gehouden worden. Spreek mij hierover aan om samen tot jouw yoga te komen!

Wat heb ik eraan?

Ik ben erg verwonderd hoe yoga op zoveel verschillende aspecten van ons mens-zijn kan inwerken en vele van die effecten heb ik ook zelf ervaren.

 

Yoga zorgt voor een geleidelijke versoepeling en versteviging van het lichaam. De bekomen soepelheid wordt door het beoefenen ook in stand gehouden. Dit zorgt voor een betere energiebalans en welbevinden.

 

Een van de belangrijke doelen van onze fysieke yoga is om de wervelzuil beter uit te lijnen. Dit heeft een invloed op onze houding, welke weer een invloed heeft op de werking van onze organen. Zo wordt bv. de afvoer van vele afvalstoffen uit ons lichaam gestimuleerd.

 

Aangezien we met onze ademhaling aan de slag gaan, is de inwerking op dit vlak ook niet te onderschatten. De ademhaling verdiept en de uitwisseling van zuurstof en co2 verloopt beter. Dit mist zijn uitwerking niet tot in het laatste celletje van ons lichaam.

 

Voornoemde rechtstreekse effecten hebben natuurlijk ook een kettingreactie op verschillende vlakken. Er is een positief effect op de concentratie, de aandacht, het uithoudingsvermogen, het verouderingsproces en het versterkt het herstel- en genezingsproces van het lichaam.

 

Twijfel je er nog aan om ermee aan de slag te gaan?

> naar het aanbod