Natuur

"Make your heartbeat match

the beat of the universe,

and match your nature with nature"

____

Joseph Campbell

De Natuur als heelmeester

Waarom is die natuur toch zo belangrijk?

We maken als mens deel uit van de natuur. We zijn zelf ook natuur. Zelfs énkel natuur. Door ons meer te gaan identificeren met de materiële welvaart die we rond ons opbouwen om ons goed te voelen, verliezen we een deel van de verbinding met de natuur. Nochtans is deze verbinding essentieel om een gezond energetisch evenwicht te behouden. Daar zijn voorbeelden en wetenschappelijke studies genoeg van. Positieve effecten van planten en zicht op groen in kantoren, de nieuwe hype van shinrin-yoku (bosbaden) vanuit Japan en ook onze vakanties trekken ons meestal (altijd?) de natuur in. Stressvermindering, versneld herstelproces, stimuleren van lichaamsbeweging, verbeterde sociale contacten zijn enkele van de positieve gevolgen van ons contact met de natuur.

“Een natuurlijke omgeving heeft in spiritueel opzicht een sterk ‘hier en nu’ karakter: ze maakt zich niet druk om de toekomst en kijkt niet terug naar het verleden."

____

Hayes & Wilson, 2003: 'mindfulness'

De echte natuur (waar de mens niet heeft ingegrepen) is uit zichzelf volledig in harmonie. Deze harmonie gaat in resonantie met onze eigen natuurlijke grondtoon en versterkt ons welbevinden als we in de natuur vertoeven.

Zelf voel ik een duidelijk verschil als ik een dagje buiten kan werken of een dagje aan de bureau moet zitten. En na een week onderdompeling in de natuur tijdens een opleiding of een vakantie (kamperen, trektocht, bergen…) is het effect zowel op fysiek als op mentaal vlak overduidelijk. 

Je hebt meer energie opgedaan, bent minder prikkelbaar, de stress is weggeëbd, hebt minder last van lichamelijke kwaaltjes… Je kan het leven weer aan.

 

Ik hoef niet uit te leggen dat de combinatie van yoga in een natuurlijke omgeving of tijdens een wandeling de positieve effecten ervan enkel nog versterkt.

Voor de activiteiten die ik in de natuur organiseer ga ik eerder intuïtief te werk. Ik combineer vooral oefeningen uit yoga, mindfullness en natuurcoaching.

"De levende natuur heeft geen spijt en maakt zich geen zorgen, maar reageert instinctief op het hier en nu. Het is een omgeving die uitnodigt tot contemplatie en meditatie"

____

S. Kaplan, 2001

> naar de praktische info